Rotterdam, Ma Belle

S.H.O.E.S. (Kunsthal Rotterdam 01/02/2014 – 11/05/2014)


foto 215foto 254foto 273foto 387foto 354foto 259foto 398foto 231foto 76foto 48foto 65foto 82foto 393


'In her Shoes' wordt S.H.O.E.S.

'In her Shoes’,… in het Hasseltse Modemuseum, ergens in de lange hete zomer van 2009. Ik herinner me deze schoenenlawine alsof het gisteren was.

Ik woonde toen net in Hasselt, met mijn babydochter in een draagzak schuifelde ik tussen de betoverende schoenen. Een blog had ik toen nog niet,… wie wel in 2009? En toch hield ik mijn iPhone3 in aanslag, want waanzinnig mooie schoenen wil je mee naar huis nemen.

foto 35.jpgfoto 40
Intussen noem ik mezelf een Hasseltse en mijn liefde voor schoenen heeft nog diepere wortels,… daarom voelde ik vorig jaar de nodige trots, toen bleek dat deze Hasseltse tentoonstelling de wereld ging veroveren, of tenminste toch de Rotterdamse Kunsthal… 1 december 2013 stond al maanden vet omcirkeld in mijn agenda. Maar de renovatie van de Kunsthal (paradepaardje van architect Rem Koolhaas) heeft uiteindelijk iets langer op zich laten wachten. Eind goed, al goed,… op 1 februari opende de expo haar deuren: Rotterdam, here I come!


foto 407.jpgfoto 410.jpg

foto 408.jpg


Via MaakMeeMaakMee kozen de Rotterdammers voor 'onze' schoenententoonstelling, en bedankten ze voor de Londense dinosaurussen en de Parijse Victor Vasarely.  is een democratisch procédé: de bezoekers van de Kunsthal mochten ook hun geliefde ontwerpers aanbrengen en een naam voorstellen. En zo werd 'In her Shoes' omgedoopt tot 'S.H.O.E.S. Over Hoge Hakken en Echte Liefde'.


foto 309.jpg

 

foto 385.jpg

Maar goed, echte liefde gaan de meeste mensen niet voelen, wanneer ze voor ’t eerst door Rotterdam kuieren. De Tweede Wereldoorlog heeft het stadscentrum van de kaart geveegd en in de daarop volgende jaren ’50 werd Rotterdam een toonbeeld van moderniteit


foto 254.jpg


Op zo’n plek kan geen nieuw Sint-Petersburg verrijzen,… nee, Rotterdam is Firenze niet, en al evenmin het Sevilla van de Lage Landen. Niets is hier pittoresk,… en drukke Anspach-achtige lanen omarmen het stadscentrum. Maar ’t is wel een zeer boeiende stad: de hele wereld heeft hier z’n thuis gevonden en burgemeester Ahmed Aboutaleb leidt alles in goede banen. 


foto 354.jpg


foto 343.jpgRotterdam is bovenal een cultureel walhalla: de Brabanders lopen de deuren van musea en tentoonstellingen plat. (En ze geven graag geld uit aan prijzige Sjardonees in hippe wijnbars.)


foto 259.jpg
De pas gerenoveerde Kunsthal is zo’n mekka van cultuur voor het betere publiek,… Hoewel,… tussen de maf-mooie schoenen meende ik toch ook wel de stem van cultuurbarbaren te ontwaren. Komen ze hier even lacherig doen over ranke stiletto’s, terwijl ze zelf rondsloffen met duikboten aan hun voeten (?) 
Tja, wat weten Hollanders over mode? En van schoenen weten ze al helemaal niets, want boomlange mensen verdragen geen hakken.


foto 282.jpg


Als aanstormende schrijfster met iets te wulpse vormen ben ik juist verslaafd aan hakken. Ik kan me niet eens voorstellen dat platte schoenen mooi kùnnen zijn. Toen ik de über-minimalistische zalen van de Kunsthal binnenliep, kreeg ik het niet meteen warm vanbinnen. Moest ik hiervoor naar Rotterdam sporen? Heel veel doordeweekse schoenen op een rij, met bijhorend karton, onder felle spots,…  is dit Brantano,… of een ander magazijn langs Vlaamse wegen?

foto 185.jpg

 

foto 180.jpg


Gelukkig is de betovering (die ik ook in Hasselt heb gevoeld) er dan toch gekomen. In een verduisterde ruimte kan je de schoenen van grootmeesters bewonderen. Ze staan hemels-verheven op een rond podium uitgestald. Het heeft iets van een heilige plek: modieuze mensen schrijden rond het altaar, er zijn zelfs kussentjes voorzien, waarop je kan gaan knielen om met je neus tegen het glas de schoenen te bewonderen. Wel niet zo handig om te fotograferen, al dat glas.


foto 69.jpg


foto 121.jpgHier vind je ronkende namen als wijlen Tokio Kumagaï, Kobi Levi (de persoonlijke schoenmaker van Lady Gaga /volgens Gagapedia), Sergio Rossi, en last but not least Salvatore Ferragamo (de uitvinder van de plateauzool: ook zijn legendarische  platform shoe uit 1938 staat hier geëtaleerd).


foto 78.jpg


foto 95.jpg


En hoe durf ik toch te opperen dat Nederlanders niets van schoenen afweten? Deze tentoonstelling haalt natuurlijk alle grote Nederlanders uit de kast: Rem D. Koolhaas (neef van de architect), Vera Meijwaard en ouderdomsdeken Jan Jansen (hij blijft   de extreemste platforms ontwerpen). 

Mijn persoonlijke favoriet bij de Nederlanders is de 'No Heel Shoe' van Marloes Ten Bhömer: bloedstollend, een hoge schoen, maar dan zonder hak, het lijkt eerder een vaas. Wauw, ik blijf maar staren,… hier krijg ik nooit genoeg van.


foto 124


foto 150.jpg


foto 222.jpg

En ook van Rotterdam krijg ik nooit genoeg. Ik hou van lichtjes grimmige steden, zoals Brussel. En Rotterdam zal misschien wel wat op onze hoofdstad lijken,... Riadh Bahri wist zo treffend te verwoorden wat ikzelf bij Brussel voel: "Brussel, ik hou van u, ik walg van u".


foto 154.jpgfoto 153.jpgRotterdam, Ma Belle,…. ik kom zeker nog terug: voor de mode en de wervelende scene. Ik wil terug naar de Kunsthal, en graag snel… want hier is nog een tweede modetentoonstelling aan de gang: Jean Paul Gaultier (tot 11 mei). Jean Paul Gaultier himself is met de Thalys naar Rotterdam gekomen om de expo te openen,… én daarom krijgen fashionista's en andere stervelingen korting op een combi-ticket (Thalys-Kunsthal Rotterdam). Doen!

foto 339
foto 331


© Veerle Beirnaert