Even Apeldoorn bellen    

Grace Kelly, Prinses & Stijlicoon, Paleis Het Loo (5 juni – 26 oktober 2014), Apeldoorn    

P1090690P1090695P1090718P1090712P10907091_grace-kelly-31_grace-kelly-2gracekelly-weddingapeldoorn-apeldoorn-efd3e30eweb-GraceKellyP1090715


apeldoorn-apeldoorn-efd3e30e

Apeldoorn… het is het middelpunt van Nederland en zo Hollands als de pest. Andere plaatsjes in de buurt zijn Deventer, Zwolle, Epe, Zutphen… en nog meer Dietse dorpen die tot de verbeelding spreken. Dit is de groene long tussen IJssel en Nederrijn: spijkerstofjes worden hier vrolijk gecombineerd met bloemmotieven en geruite 
ondingen. 

En net als overal stoeit de jonge generatie in ultra-korte shorts (in modekringen hotpants genoemd)… zelf vind ik het leuk om zien dat de grens tussen high street en catwalk vervaagt, zij het met enkele decennia vertraging. Wel jammer dat 80% van de lokale meisjes iets te forse dijen en billen heeft. Met de jaren zal de omvang van heupen en onderdanen nog wat toenemen… eens voorbij de 35 bestaat de nationale kloffie bijgevolg uit kuitbroeken en unisex gewaden.


dscn24281


P1090740


Euh, kuitbroeken? … En net op deze plek wordt de diva der diva’s herdacht? (aan de hand van haar illustere garderobe, NB)

Hoe volks deze groene vlakte zich ook aandient... Apeldoorn heeft klasse, ruimte en ademt koninklijke lucht. Prins Willem III van Oranje liet in 1684 het paleis Het Loo bouwen: het domein bevond zich toen ook al in een brandpunt… het hart van een gigantisch jachtgebied, dat kon tellen in die tijd. 


P1090690


P1090709


Door de eeuwen heen hebben hier leden van de koninklijke familie geresideerd: Koningin Wilhelmina is de laatste koningin geweest die er gewoond heeft (van bij haar troonsafstand tot aan haar dood in 1962). En verder is Apeldoorn ook een erg groene stad, waar ruimte zat is … met weinig hoogbouw en heel veel vrijstaande huizen (naar Nederlandse normen dan).


P1090734


Paleis Het Loo biedt een deugdelijk kader om een stijlicoon te eren. De tuinen hebben iets Versailles-achtig, de stallen en koetshuizen herbergen nobele viervoeters en koninklijke bolides,… en verder zijn er ook twee restaurants met stijlvolle tuinterrassen om van al dit fatsoen te genieten. Achter de menukaart hoef je geen sterrenchef te zoeken, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de diamanten kroonluchters. Onder deze immense lichtkronen bestel je dan gezwind een oer-Hollandse kroket en zo ben je alweer een ervaring rijker.


P1090684


Even lijkt het alsof voornamelijk generatiegenoten van Grace deze tentoonstelling bezoeken: statige dames en heren geboren in de jaren ’20 (van vorige eeuw)… een beetje frappant dat we ook in deze eeuw bijna aan de jaren ’20 zitten. Grijze haren worden in een soort Fabiola-dot geplooid en de verplaatsingen op het domein gebeuren in rolwagentjes en golfkarren.


P1090721


P1090725


Ik dacht bij mezelf dat ik op een briljant idee was gestoten: bloggen over Grace Kelly, haar aura en haar exclusieve kleren… dit heb ik op nog geen enkele andere blog kunnen bespeuren (als ik tenminste goed gezocht heb). Heel even denk ik de reden van deze lacune in de Fabiola-kapsels te vinden.
Hoewel, bejaarden bloggen ook, vlooi dit maar eens na op SeniorenNet…. wel ja, misschien hebben ze het eerder over huisdieren dan over modegrillen?

 

P1090729


Het is ook niet zo simpel om over dit event te bloggen. In principe mag je hier geen foto’s maken… dus moet je de bewakers zo’n beetje verschalken: de onbewaakte momenten opzoeken en snel toeslaan met een klein! toestel. Eén van de bewakers zag er echt cute uit… een Indonesische jongen van midden de 20: misschien was zijn kapsel vooraan net iets te lang om zijn job naar behoren uit te oefenen en het museum te beschermen tegen fotografen /bloggers (of erger). Hij had een rustig plekje voor zichzelf uitgekozen: een bankje tegenover de zonnebrillen en broches van Grace Kelly. 


web-GraceKelly


Nu goed, hij zat daar niet te watertanden bij de vlindermonturen, maar was druk in de weer met zijn smartphone: een liefje SMS-en of Facebook checken, whatever… ik heb het uiteindelijk toch niet aangedurfd om net op deze plek mijn fototoestel boven te halen. Je weet nooit of hij plots zijn bevallige haarlok opzij gooit om stoutmoedige bezoekers op de vingers te tikken.


P1090711


P1090708


Het zou trouwens absurd zijn om als een fetisjist bij de kleinere gadgets te blijven hangen. De gehele tentoonstelling heeft een diepe indruk nagelaten: 40 paspoppen gehuld in haute couture… én dit in een koninklijk paleis… het heeft iets verheven. Je schuifelt door een heiligdom: het halfduister maakt de onwereldse impressie compleet.


P1090712

 

P1090718


Haar leven wordt gedocumenteerd aan de hand van filmfragmenten, foto’s, jurken en haar Renault Floride uit 1959. Grace werd eerst actrice, daarna prinses, moeder, stijlicoon,…


GraceKellyOscar


1 grace-kelly-3


1 grace-kelly-2


936full-grace-kelly


Haar trouwjurk blijkt een replica te zijn, maar alle andere jurken zijn authentiek. Boven alles is Grace Kelly een prinses uit de Nieuwe Wereld. En ze neemt ook fancy kleren mee uit haar heimat: ze heeft altijd graag Amerikaanse ontwerpers gedragen, zoals Helen Rose en Oleg Cassini (hij zou later nog de vaste couturier van Jackie Kennedy worden)… Wie dacht dat alleen Fransen en Italianen iets van mode afweten? 


gracekelly-wedding


Hoewel… met al haar tact en stijl heeft ze de kerk altijd in het midden gehouden en wist ze Hermès en Cartier met haar naam te verbinden. Of was het omgekeerd? Luxemerken willen maar al te graag een prinses kleden... De meest unieke samenwerking kwam in 1957 tot stand, met een zwangerschapsjurk van Dior (dit was één van de laatste stukken persoonlijk ontworpen door Monsieur Christian Dior / hij overleed ook in 1957).


P1090710Grace-Kelly-2
Een stijlicoon is ze gebleven, tot aan haar tragisch einde op 52… en zo is ze de geschiedenis ingegaan. We hebben haar nooit als een omaatje gekend. Maar goed, beide dochters doen hun best in het oma-zijn (of om eruit te zien als een oma)… nicotine en zonlicht blijken nefast voor een jonge huid. Als dat geen les is in stijl en prinselijke elegantie.


P1090715
© Veerle Beirnaert