DSGNRMRKT - Pop-up-Parcours

DSGNRMRKT (meerdere locaties in Hasselt) 04/10/2013 – 12/10/2013

P1050149P1050135P1050163P1050171P1050175P1050231P1050109P1050213AfbeeldingP1050183


Ja, DSGNRMRKT… u leest het goed.
Onmogelijk uit te spreken en ook een beetje ingewikkeld om te googlen… je kan maar best doen alsof de klinkers er wél staan.

Klinkers en medeklinkers, daar gaan we niet over redetwisten… jonge ontwerpers krijgen een platform om met hun bedrijvigheden uit te pakken: we kunnen dit maar beter van de daken schreeuwen. Op een tiental locaties langs het Pop-up-Parcours kan je de creaties van dit aanstormend talent bewonderen én kopen.

P1050219P1050213
Designers, inderdaad… Avant-garde? Toch niet! Dit is Hasselt, de Hoofdstad van de Smaak… Knokke-le-Zoute aan de Demer, een stad waar je niet in je jogging naar de bakker durft en waar anti-rimpelcrèmes verkopen als zoete broodjes. Een plek waar nagelsalons floreren en luxemerken hun zakencijfer boosten,… de thuisstad van Stijn Helsen ook.

P1050115


De wel héél bijzondere concept store van Helsen Jr. is de perfecte start voor een gaaf Pop-up-Parcours… je waant jezelf in een andere wereld, of op z’n minst in Milaan. Stijn Helsen zet Souâd Feriani en haar typerende hemdjurken in de kijker. Ze is letterlijk een ‘girl next door’: van Hasselt, zonder capsones, en ook haar creaties houdt ze geniaal-eenvoudig… het aller-klassiekste mannenhemd staat ‘model’ voor haar geraffineerde collectie (ladies only).
Met veel liefde voor klant en ambacht kiest ze de fijnste Italiaanse stofjes uit: luxueus en comfortabel, als een tweede huid, knuffelzacht… bovendien draaien deze velletjes mee in je eigen wastrommel (zonder vorm, kleur of aaibaarheidsfactor te verliezen).


Stijn Helsen

In dit kader komt de glamour uit de stopcontacten, met wat verbeelding… en dit doet rollende euro’s vermoeden. Maar laat je vooral niet misleiden: deze jurken zijn geweldig betaalbaar!
Kwaliteit hoeft niet peperduur te zijn!
(een slimme meid, die Souâd)

P1050215


Ook La Bottega kiest voor tijdloze klasse: Karolien Verstraeten ontwerpt jurkjes alsof ze voor Kate Middleton bestemd zijn. De basis is steeds ‘basic’ en doordacht, daarnaast gebruikt ze telkens één opvallend detail (een grote platte strik, een asymmetrische halsuitsnijding, etc). Less is more, dit geldt eigenlijk voor alle ontwerpers van dit Parcours.


IMG 5701 P1050108

Clinic gaat voor de meer uitgesproken smaak van Ellen Lloyd en haar Chatton Bottée. De naam zegt het zelf: dit is lingerie voor de wilde grieten onder ons, of dulle grieten: deze creatieve dame heeft Gentse roots. Ze maakt alles met de hand en op maat: elk stuk is een pièce unique!
(Dit zijn misschien niet de meest flatterende kleuren, zeker niet op een wintervelletje, maar goed, een gelaarsde kat zal wel nooit een
onderdanige stoeipoes worden.)


P1050135


P1050127


P1050130


Het Modemuseum kan/moet natuurlijk plaats maken voor eerder gedurfde mode. Dit jaar krijgt het Nederlandse label fORS de eer om in dit Instituut present te zijn. Voor hen draait alles rond het wankel evenwicht tussen symmetrie en asymmetrie… tja, het blijft precies nogal wankel, als je ‘t mij vraagt… Verder hebben ze ook iets met Schotse ruiten. Als kind uit de jaren ’70 heb ik een aangeboren allergie voor dit patroon, nu goed, tempus fugit, met de jaren heb ik voldoende empathie opgebouwd: ik snap best dat anderen dit wél leuk vinden.


P1050190P1050192
P1050183


In de Schrijnwerkersstraat kan ik mijn designer-liefde helemaal botvieren. Dit is de buurt van de laid-back Dorpsstraat, het SoHo van Hasselt (jawel).

De straffe madame van dienst heet Kristien Follon, en maakt T-shirts voor een jong publiek, onder haar eigen label Titi + the German Kid. Ze heeft zich ooit laten adviseren / inspireren door Walter Van Beirendonck, zonder zijn poulain te zijn,… vandaar de geometrie en felle prints? (…) Je herkent de hand van de meester in haar ontwerpen? Of juist niet... Titi weet zelf wel wat ze wil… en als ze al naar iemand opkijkt, is het naar Karl Lagerfeld. Duitsland is haar lievelingsland, it’s all in the name!


P1050229


P1050223 P1050231


 In hetzelfde pand ontdek je OTTO van Margerita Sanders… haar manier om tassen te ontwerpen, dat is pas een palindroom van formaat! Ze geeft de dieren terug wat hen toekomt. Uit oude lederen jassen naait ze zelf handtassen in de vorm van een dier: konijnen, hertjes en vogels. Zelfs de binnenkant is 'dierlijk': een voering van ingewanden en een hartvormig portemonneetje als kers op de taart. Geen hartje zoals kleuters of pubers er één tekenen, maar vuistvormig en flink dooraderd. Deze dame heeft een gigantisch hart voor dieren!

P1050198


P1050200P1050203 Een vleugje SoHo of niet,… dit blijft een authentieke buurt.
Ik heb nog maar net de ingewanden van de handtassen met innig respect getoucheerd… en een paar meter verder, op dezelfde stoep, volgt een korte ontmoeting met een guitig varkentje. Dit is het Griekse restaurant Nostalgia, een begrip in Hasselt, tot ver buiten de Grote Ring… Euh, nee, hier is geen modderpoel te bespeuren: de viervoeter draait gewilig aan 't spit, gewoon op straat, levensecht,… het beestje heeft een schattig, rond neusje. Varkensleder: daar maak je toch geen handtassen van?
(Reiskoffers?)

P1050232


© Veerle Beirnaert