Charity meets Fashion

Second Hand Second Life (Tour & Taxis, 08/11/2013)

secondhand07secondhand22secondhand21secondhand04secondhand13secondhand05secondhand24secondhand03secondhand06secondhand15foto 42secondhand02secondhand28


Second Hand Second Life - 
Design-tentoonstelling & 
Modeshow (backstage)


secondhand01.jpg

In bepaalde kringen is het bon ton om vintage te shoppen, en we doen dit liever op rommelmarkten dan in retro boetieks. Op het Vossenplein een pied-de-poule jurkje bemachtigen, om ermee uit te pakken op coole feestjes… hoe authentiek kan een mens zijn? 
(hmm)
Of bij Spullenhulp rondneuzen:
oeps,… zouden we die afdankertjes niet beter laten liggen voor al wie het echt nodig heeft? Vierde Wereld-bewoners die zich niets nieuws kunnen veroorloven, en zelfs geen affreuze Wibra-pyama bij mekaar gespaard krijgen… (?)


secondhand07.jpg
Second Hand Second Life 2013 - ATELIER MARCHALSecond Hand Second Life 2013 - NATAN
Voor de elfde keer op rij organiseert Spullenhulp een Design-tentoonstelling en défilé op de terreinen van Tour & Taxis, want tweedehands is inderdaad hot…  én het wordt nog hotter wanneer de winst goed besteed wordt, en uiteindelijk terugkeert naar de Vierde Wereld.

Om het sérieux van dit event in de verf te zetten: het gaat hier niet over mode-klunzen die pluizige kantreepjes op een soepjurk kleven, of het ene kluwen aan het andere vast borduren. Godbetert, nee… hier doen de grote namen hun ding, omdat armoede een onrecht is.
(Dankuwel Elvis Pompilio, Edouard Vermeulen, Max & Lola, Black Balloon, Monsieur Bul, etc.)

secondhand33.jpg

 

secondhand34.jpg
IMG 0327


foto 83


Voor de meerwaardezoekers is dit een natte droom. Tweedehandsspullen zijn de grondstof, maar de hand (of het brein) van de meester maakt het af… Stuk voor stuk worden het verbluffende designer-items. En allemaal 'pièces uniques'!

Second Hand Second Life 2013 - VERSA VERSA by Sinead Shannon-Roche


Als kleuren-virtuoos heeft Tom Van Der Borght het hier duidelijk naar zijn zin. Ook zijn ‘gewone’ collecties hebben een recyclage-look: de kleuren knallen in het rond en je zou er gif op innemen dat de gebruikte stoffen niet voor de kledingindustrie bedoeld waren.

secondhand27.jpg


foto 8secondhand30.jpg
secondhand17.jpg

Voor dit Spullenhulp-event kan hij zich helemaal uitleven: hij stikt truien uit foute dolfijn-dekentjes (je kent ze wel: blauwige absurditeiten uit de jaren ’90), met lego-blokjes ‘bouwt’ hij skibrillen, hij verknipt Islamitische bidmatjes tot broeken,… Je kunt het zo gek niet bedenken of Tom Van Der Borght maakt er kleren mee… of accessoires (!) (want fashion lovers weten  dat die nòg belangrijker zijn).


secondhand02.jpgfoto 41


 secondhand08.jpg


Idem dito voor het minder gekende talent van Pierre-Antoine Vettorello…zijn ‘normale’ ontwerpen doen ook al enige vorm van recyclage vermoeden en volgen de gangbare ‘etno & eco’-principes. Net als Tom Van Der Borght voelt hij zich hier als een vis in het water: zijn modellen dragen dramatische make-up en opzichtige juwelen of ‘kronen’… (zijn dit trouwens sieraden, of hoeden? -die grens blijkt moeilijk te trekken).

secondhand04.jpg


foto 116

Inderdaad, deze Pierre-Antoine is nog geen alom gevierde ontwerper… zijn naam is een beetje ingewikkeld, en daarom blijft het niet altijd hangen. Moeilijk te spellen ook, gelukkig suggereert Google de correcte spelling, wanneer je in de medeklinkers verstrikt geraakt,… 
Als twintiger heeft hij natuurlijk nog alle tijd van de wereld om in de schijnwerpers te treden,... hij heeft Frans-Ivoriaanse roots, is opgegroeid in Bordeaux én
pupil van de Antwerpse Mode-academie. Dit laatste punt scherpt onze 'pronostiek', en maakt dat we toch wel een doorbraak van hem verwachten.


secondhand15.jpg


secondhand10.jpg


foto 87

Second Hand Second Life 2013 - GIOIA SEGHERS

Ook jong Brussels mode-geweld krijgt hier een kans: Brunel Mintona en Gioia Seghers springen eruit,… ze zijn allebei rond de 25 (ook in de modewereld is dit piepjong ;-) 
En verder hebben ze allebei hun eerste collecties al achter de rug; ook in hun silhouetten zitten er nogal wat gelijkenissen: klassieke patronen, dus tijdloze elegantie… én een perfecte pasvorm.Wetende dat één Brusselaar op drie moet rondkomen met minder dan 1.000 euro per maand, zijn de inspanningen van Spullenhulp broodnodig. Vandaar mijn warme oproep… Kick jij ook op vintage? (terwijl jouw bankrekening nieuwe hebbedingen aankan)… Laat je dan één keer per jaar eens lekker gaan bij Tour & Taxis: alles ziet er cool uit, je herkent de hand van de ontwerper in die stukken… en elke euro dient het goede doel!

secondhand03.jpg

Dit jaar ging het trouwens om hartverwarmend veel eurootjes: de totale winst is afgeklokt op 30.000 euro. Een 'tweedehands' jurk van Edouard Vermeulen heeft een buitensporig bedrag van 1.450 euro in het laatje gebracht: een nobele investering,... en dit in een sector die (onterecht) geassocieerd wordt met egotripperij, lichtvoetige campagnes en rollende centen zonder zweten. 
Spullenhulp zet liefdadigheid op de catwalk, terecht…  (als dit maar in de mode blijft).

secondhand06.jpg© Veerle Beirnaert