Azira en de Arabische Lente

Azira Ladies Night (Kasteel Karreveld - Brussel /Sint-Jans-Molenbeek 6/03/2014) 


aziraP1070664P1070673P1070626


Rachida Aziz - ontwerpster Azira

"Le Printemps Arabe dans les chambres à coucher,” concludeerde de taxichauffeur, toen ik hem uitlegde waar de Azira Ladies Night voor staat. Ha ja, da’s typisch vrouwen,… ze maken er een spelletje van: pikante jarretellen onder een chador, geleidelijk aan iets laten zien, maar zeker niet alles in één keer. En dan maar beweren dat het de mannen zijn die aan niets anders dan seks denken. 
(ik hoop maar dat hij met zijn taxi niet zo kort door de bocht gaat) 

Het gebeurde allemaal op een doordeweekse donderdagavond: ik was best wel in mijn nopjes dat ik als modejournaliste op een Marokkaans feest uitgenodigd werd. Nu goed, Rachida zelf heeft niet zomaar toevallig 6 maart als datum uitgekozen, zo blijkt,… dit is de vooravond van de Internationale Vrouwendag. Later op de avond zal ze een vurig pleidooi over vrouwenrechten houden: Rachida weet als geen ander dat je als vrouw keihard moet vechten om je plannen waar te maken.


P1070673

 

P1070674

Het was ook niet zomaar een modeshow, maar een Ladies Night, en dat mag je letterlijk nemen: discriminatie op basis van het geslacht: 49% van de wereldbevolking wordt principieel uitgesloten en komt er niet in. Ook de staffuncties worden steevast door Ladies bekleed… bartenders, de DJ van dienst, fotografen: het zijn allemaal vrouwen. Dames met een mannenberoep zijn niet noodzakelijk heteroseksueel, heb ik gemerkt. De buitenwipster stelt ons gerust: zij is het potigste manwijf van allemaal en zorgt ervoor dat het geen krabbenmand wordt.


P1070654


Ongewoon, maar ik  voel ik me best veilig tussen de Ladies: ik maak me geen zorgen over de gebroken nagel van mijn linkerpink, en misschien had ik mijn stiletto's beter thuis gelaten… Marokkaanse dames zijn doorgaans kleiner dan één meter zeventig, net als ik (één meter 55). Alsof ik er gewoon kon bijhoren. 


P1070627


Rachida wil het Moslima’s én alle andere vrouwen gemakkelijk maken om voor zichzelf de juiste keuze te maken: my choice, not yours. Met haar kleren kan je bepaalde lichaamsdelen verhullen (of juist onthullen): elke vrouw weet van zichzelf wanneer ze zich goed voelt, én anderen moeten daar respect voor opbrengen. Zo zijn er avondjurken waaraan een extra stuk stof vastzit, dat  je dan als hoofddoek kan dragen, of juist heel losjes, als westerse sjaal.Haar kleren zijn voor ‘echte’ vrouwen bedoeld: dit merk je aan de modellen op de catwalk… grote en kleine dames: alle maten en leeftijden door mekaar. Wie voor een hoofddoek kiest, kan dit perfect combineren met andere leuke hebbedingen. 

Bloggers maken foto’s, dat is nu éénmaal de realitieit,… op een evenement van modieuze Moslima’s is dit geen sinecure. Zo zijn er Moslima’s die zich enkel gesluierd aan de buitenwereld laten zien, maar op hun eigen feestjes staan ze te shaken met een pinky boa rond de hals en een glitter cowboyhoed op het hoofd.

Oei, het potige manwijf komt op me afgestapt: ik moet dus echt wel stoppen met fotograferen. Chapeau voor alle madammen met een missie (of een overtuiging): mijn respect voor hen zit diepgeworteld. 

En zo beloof ik ter plekke dat ik zal photoshoppen.  

P1070626
© Veerle Beirnaert