Axelle Red in het Hasseltse Modemuseum

Axelle Red - Fashion Victim: 26/01/2013 - 02/06/2013 (Modemuseum Hasselt)

je parle francais

"Je Parle Français... 

la Langue d’Amour"
Wat is haar verdienste? (dacht ik bij mezelf)

Dat ze mooie kleren mag dragen?

Als aanstormende schrijfster met iets te wulpse vormen word ik niet achternagezeten door ontwerpers die me smeken om in hun nieuwste hotpants rond te huppelen. Godbetert, nee. Ik loop zelf naar Zara, en dan maar hopen dat mijn bankkaart geen piepende geluiden maakt, wanneer ik de deal moet bezegelen aan de kassa.

ar welcome


hoed

Peu importe, il faut y aller… Ik blijf een francofiel, ik adoreer deze zangeres-diva en als Hasseltse mis ik niets in het Modemuseum. Bij het binnenwandelen, kom je oog in oog te staan met het iconische ‘Fashion Army’. Haar stem doet de rest. En zo is mijn eigen vooringenomen perspectiefje gesmolten als sneeuw voor de zon. Ik waan mezelf in een modekathedraal. 

fashion army


IMG 4262


Haar designer-liefde gaat uit naar Belgische labels, verder ook Helmut Lang (intussen een ex-modeontwerper) en het draagbare Haider Ackermann. Deze voorliefdes springen aldoor op de voorgrond: bij haar muzikale creaties, in haar garderobe, en dus ook op deze tentoonstelling.

paper dress


Natuurlijk zijn er jurken… ze zijn er wel, maar verwacht geen jurken-lawine. Dit is Axelle Red: deze dame draagt de broek… ze doet dit met stijl, en haar variaties zijn eindeloos: een broek als onderdeel van een broekpak, lederhosen, dan weer zwierig, of gedurfd kort, altijd excentriek, maar nooit bizar.

IMG 4316IMG 4292


Axelle Red leert haar volk jumpsuits dragen, zou je bijna denken… maar alleen zij oogt er zo sexy in. (Alsof jumpsuits alleen maar voor haar bedoeld zijn,… of voor haar CD-hoezen?)

geel jumpsuit

Andere outfits lijken dan weer zeer bescheiden, heel erg ‘girl next door’ (Fabienne Demal voor haar intimi)... jeans plus topje, designer-proof, dat wel. En dan ineens: bang! Gedragen door Axelle Red spat er glamour uit.

Haar broeken blijven fascineren. Als jurkjes-addict moet ik bekennen dat ik broeken niet meteen associeer met vrouwelijke finesse of elegantie op de rode loper. Hoewel… na het ‘doorwandelen’ van haar garderobe moet ik mijn eigen oubollige kijk op vrouwelijkheid herzien: verleidelijkheid zit in de details… Elke broek uit haar collectie schittert door een persoonlijke toets: studs (uit de vroege jaren ’90, en deze zomer helemaal terug), fluo, glitters, gehaakt, crêpe… elk stuk krijgt één soort ‘opsmuk’, overdaad zou schaden. En dan zijn er nog de geperforeerde(!) broeken, helemaal hot, helemaal Axelle Red! 

Wie anders heeft geperforeerde broeken in haar kast?

geperforeerde broek


Mode en muziek, het is een wonderbaarlijk ensemble… het ene maakt het andere mooier, en samen maken ze de wereld interessanter. Haar kleren leiden ons doorheen haar carrière, chronologisch, de hoogtepunten worden onderlijnd door exclusieve ontwerpen. Daarnaast gaat het over vriendschap voor het leven, en over verknocht zijn aan authentieke stukken.

IMG 4296

Ze shopt graag in haar eigen kleerkast. (geloof ik best)

Verder geen infantiele jaloezietjes… Hoewel…
Hoe riant woont een dame die erin slaagt om honderden outfits in huis op te bergen? Wat moet ik me voorstellen bij haar dressing? 

Gelukkig is haar Linkebeeks stulpje ruim genoeg om al haar designer-spullen van de voorbije decennia te herbergen. Verkleurde H&M-stukken breng je één seizoen later naar Spullenhulp, maar historische ontwerpen van Helmut Lang blijf je koesteren. 

Je schrijft er geschiedenis mee.

Dankjewel, Axelle, dit is cultureel erfgoed!


Nageaapt worden door Madonna? Dan heb je het gemaakt:
in de muziek én in de mode. En ze is van Hasselt !!!

madonna2


© Veerle Beirnaert