Atelier à Habiter

Atelier à Habiter (Z33 Hasselt, 01/12/2013 – 30/03/2014)

P1060668P1060610P1060649P1060633P1060715P1060600P1060891P1060790P1060522P1060792P1060660

Atelier à habiter… wie dit leest, woont wellicht in een huis of appartement. Of in een fermette: op deze tentoonstelling kan je de dissectie van de klassieke fermette volgen,… Gijs Van Vaerenbergh probeert ons verkaveld landschap te doorgronden: hij gooit alles open, letterlijk,… een open blik brengt een nieuw elan, en zo is er terug open ruimte in Vlaanderen.

Maar goed, een atelier à habiter behoort evengoed tot de realiteit: in Wallonië vind je dat soort panden,…  (heb ik op Immoweb ontdekt).


P1060610


P1060633


Z33 wil ons even doen stilstaan bij het idee ‘wonen’, want iedereen woont uiteindelijk ergens, zelfs nomaden kiezen zorgvuldig een mooie plek om hun tent op te zetten. Ze voelen zich thuis waar ze slapen, koken en eten. De minst fortuinlijken slapen (wonen?) in een kartonnen doos of onder een deken. Hoewel... in principe moet de ‘behuizing’ een permanent karakter hebben vooraleer er sprake is van ‘wonen’.


P1060700


In Vlaanderen kennen we er trouwens wat van: w-o-n-e-n… ik krijg visioenen van koterijen, blinde gevels, sanseveria’s en nep-antiek. En we bouwen àlles vol, niet gehinderd door goede smaak of zin voor evenwicht. In een surrealistisch land zijn bouwvoorschriften er alleen maar om omzeild te worden, ruimtelijke planning blijft een illusie… Nergens anders ter wereld mag je een pastorijwoning en een zwarte kubus aan mekaar vastbouwen. Een ‘ugly houses’-website gedijt goed in onze vaderlandse klei.


P1060891


P1060907


En dan gaan we ons ugly house ook nog eens volstouwen met Storjorm’s, Osthamra’s, Rätviken’s en andere IKEA-dromen. In bepaalde kringen is het dan weer bon ton om te beweren dat er niets van IKEA in je loft terug te vinden is. Tenzij zo’n fluo houdertje met gaten om plastic zakjes te bewaren. Hmm ja, dit hangt normaal vast aan de binnenkant van een keukenkast waar alleen de loodgieter of de poetsvrouw iets te zoeken heeft. (en waar de Froggy-producten worden bewaard)

 

ikea-living-room-design-ideas-2012-4-554x377


Andres Jaque steunt deze anti-IKEA-gezindheid met zijn ‘IKEA Disobedients’: in 2012 heeft hij in het MOMA tentoongesteld, en… if you make it in New York, you can make it anywhere, zelfs in Z33.

“Welkom in de onafhankelijke republiek van je woning”… met deze slogan zou IKEA z’n klanten degraderen tot sociopaten en egotrippers: elk gezinnetje in zijn eigen mini-republiek, veilig afgesneden van de boze buitenwereld. En dit terwijl wonen net een sociaal gebeuren kan zijn: daarom wil ‘IKEA Disobedients’ collectieve woonvormen propageren: studenten die samenhokken met roommates, journalisten die van thuis uit werken en daar ook vergaderen met collega’s,… ouderen die voor buren koken en daarbij ook de keukentafel delen (om het gezellig samen op te smullen en zo de eenzaamheid in de kiem smoren),


ikea-living-room-design-ideas-2012-2-554x377


Echt originele woon-oplossingen heb ik bij ‘Atelier à habiter’ niet gevonden,… maar dat was ook niemands bedoeling, als je merkt dat "the ambition of the territory" het uitgangspunt vormt. Het gaat hier over visie en beleid, niet over individuele creativiteit, of grappige 'woonbubbels' (genre iglo, boomhut, grot, enz.)

De allercreatiefste woonoplossing heb ik niet bij Z33 gevonden, wel op volgend fimpje van Lust for Life: Living in a bus

Twee ondernemende madammen wonen in een afgedankte bus in Tel Aviv. Gammele autobussen zijn er in Israël bij de vleet, de woningmarkt is een ander paar mouwen: in trendy Tel Aviv betaal je algauw 1 miljoen dollar voor een bezemkot


LFL-AFL-06-03


Eerlijk gezegd, zo'n bus is ook niet veel groter dan een bezemkot, maar laat zich wel hip aankleden,… de twee bewoonsters zijn misschien een beetje gek, maar ze hebben wel smaak: zo hebben ze een regendouche ingebouwd, voor de keuken viel hun keuze op roestvrij staal, en er is een kingsize bed (dit neemt meteen de hele breedte van de bus in beslag). Zelf blijven ze er heel eventjes wonen, daarna moet de investering renderen: de bus staat te koop. 

In het ideale Tel Aviv zouden er kleine 'busdorpen' aan de rand van de stad moeten verrijzen: een zestal bevriende koppels per 'dorp', zoiets… met zes bussen naast mekaar leven ze dan in hun eigen droomwereldje.


LFL-AFL-06-09


Hasselt kent dan weer een bijzonder woonproject aan de achterkant van het station: dit is Runkst, deze buurt is populair bij stadse Limburgers die wél in Limburg, maar niet in het groen willen wonen. En dat kan in Runkst: het bronsgroen eikenhout is hier de facto ver te zoeken: je treft hier Sikhs met oranje tulbanden en Congolese mama’s in traditionele panen… dit zorgt voor een bonte mix en een vrolijke couleur locale.


P1060522


P1060542


Ik hou van stationsbuurten, mijn joodse kiemen en zuiders temperament zitten daar voor iets tussen: de sporen verbinden talen en culturen,… dit boost de diversiteit, net als een haven. Een station is het vrijheidsbeeld van urban nomads: je krijgt er een gevoel van onbegrensde mogelijkheden (en je weet dat je altijd ergens anders naartoe kan).


P1060787

 

En net in dit inspirerende Runkst komt er nu een megalomaan woonproject met een ietwat misleidende naam: Central Park… goed voor 43 appartementen, een jeugdherberg en een langwerpig park, it’s all in the name.

P1060790

 

P1060792


Euh, 43 appartementen… is dit megalomaan?
Klopt, megalomaan is niet de juiste term… maar dit project doet wel  de zompige stationsparking verdwijnen: tot 16 december 2013 zijn deze 504 gratis parkeerplaatsen zeer geliefd geweest bij alle pendelaars in de provincie (waaronder ikzelf). Euh… vandaar de nieuwswaarde (?) …  (en verder wordt dit thema gevoed door de sociale media en andere toogpraat). 


P1060558


Om nu even to the point te komen…. is de naam 'Central Park' alleen maar een sympathiek bedoeld knipoogje? Of regelrechte ironie? (wonen in een groene long, vlakbij het drukste spoorknooppunt van Limburg)

Nu bouwbedrijf Kumpen voor het bijhorende plein een naam heeft voorgesteld, wordt het een stuk duidelijker. Het zou eventueel 'Romboutsplein' kunnen worden,… naar Francis  Rombouts, een telg uit een steenrijke Hasseltse familie. In 1679 mocht hij de burgemeesterssjerp omdoen, oeps… niet als burgervader van Hasselt, maar van New York! 
Limburger en Wereldburger!
340 jaar geleden werd Francis Rombouts alderman (schepen), en daarna democratisch verkozen burgemeester, in wat toen nog New Amsterdam was…

© Veerle Beirnaert