Fashion & Art

Over sneakers en surrealismeRené Magritte, het ongekroonde opperhoofd van het surrealisme… hij komt uit het Waalse Lessines, een buurgemeente van mijn eigen hometown Geraardsbergen. Ontsproten uit die onbestemde groene heuvels, laat hij de wereld zien wat een pijp is, of juist geen pijp.
Bijna 50 jaar na zijn dood wordt zijn oeuvre vereeuwigd op de sneakers van Vans. En verder vind je ons vaderlands erfgoed ook op de jurken van Opening Ceremony en (Oh My God) op Birkenstocks. Mode en kunst: ze gaan wonderbaarlijk goed samen, het ene kan niet zonder het andere,… en samen doen ze de aarde beven:
SneakerNews

Nee, je kan nog niet meteen in de Magritte-Birckenstocks rondsloffen: deze surrealistische hebbedingen zijn vanaf mei 2014 te koop via de website van Opening Ceremony,… gelukkig kan je nu al een pre-order plaatsen :-)


Veerle Beirnaert

Goedkoop ≠ cheap

The Guardian: How to be fashionable with no money?

Als je de modebladen openslaat, lijkt het wel alsof je eerst een bank (of supermarkt) moet overvallen en dan pas de mode kan volgen.
One of the biggest misconceptions,…Want modejournalisten zijn lui (aldus Hadley Freeman): zij schrijven vooral over de fancy merken die hen elke dag met persberichten bestoken. En moderedacties zijn subjectief,  want zij brainstormen alleen maar over de onderwerpen die hun adverteerders voorstellen.
Que? En wat met de persvrijheid?

Gelukkig geeft Hadley ook nuttige tips:
Zelf kleren maken (help), of bij Spullenhulp rondneuzen, maar dan wel in de betere buurten! Vooraleer je koortsachtig begint te googlen naar de adressen van mogelijke tweedehandswinkels in Sint-Martens-Latem, Ukkel, Schilde en Brasschaat,… blijf liever in je luie zetel hangen, want online kan je veel gerichter op zoek gaan naar dat ene stuk waar je al je hele leven van droomt:
Labellov
Farfetch
Designer Vintage: the Leading Luxury Marketplace to Buy and Sell
Covetique: Pre-Owned Luxury Fashion
The Dresser: Second Hand Designer Clothes Agency


Met kennis van zaken, kan je ook bij de grote ketens 'unieke' stukken vinden. Vertrouw gewoon op je eigen stijlgevoel… je kan zelfs een statement maken door je trouwjurk bij H&M uit de rekken te halen. En je bent daar niet eens 80 euro voor kwijt.
GVA: H&M verkoopt trouwjurk voor 79,95 euroAan de andere kant van het spectrum willen ze dan weer gewoontjes doen: 'high end' designers begeven zich onder het plebs, jawel...

Chanel (alias Karl Lagerfeld) trekt naar een kleurrijke supermarkt voor zijn prêt-à-porter collectie. Chanel is er dus voor iedereen!
(of ga ik hier iets te kort door de bocht?)
Style.com: Fall 20104 Chanel Ready-to-Wear

Maar één ding is duidelijk: Karl Lagerfeld opent een fascinerende polemiek.
I love it!
Veerle Beirnaert

Paris Fashion Week: hunting for Sofie Valkiers


3114atVicrolf0899web

What a wonderful world!
Tijdens de Paris Fashion Week zien de straten er modieuzer uit dan de catwalks.
En het wordt nog interessanter wanneer über-blogger Scott Schuman onze Sofie Valkiers weet te vinden: voor de gelegenheid in een ‘pinky suit’ van Designers Remix en dartelend op de meest amazing Louboutins. Je hebt het voor haar, of je hebt het niet voor haar,… maar ze springt bij iedereen in de lens.

The Sartorialist: On The Street…….Before & After Viktor & Rolf, Paris

Fashionata: Paris Fashion Week: day 3


Veerle Beirnaert

Antwerps-Limburgs duo aan de top bij Dior

raf-simons-bezorgt-dior-recordwinst-id5365618-620x400

GVA: Raf Simons bezorgt Dior recordwinst

De Standaard: Modehuis Dior kiest opnieuw een Belg voor topjob

Raf Simons maakt al langer het mooie weer bij Dior,… hoewel, het mooie weer is  een understatement voor de fabelachtige winstmarges die hij voor het 'Huis' weet te realiseren. In zijn gezelschap mag nu ook de Antwerpse make-upartiest Peter Philips zich helemaal uitleven bij Dior: hij wordt Creatief Directeur Make-Up. En dit belooft: we kennen Peter Philips van Mickey Mouse-make-up, mintgroene nagellak en nep-tattoo's (ontworpen in opdracht van Karl Lagerfeld).
Alles wat hip is, komt uit Antwerpen… En nu maar hopen dat Dior er klaar voor is! 


Veerle Beirnaert

Ann Demeulemeester: het afscheid


6a7354f0-9fda-11e3-9eb3-12e56dbdaaeb original

De Standaard: De erfenis van Ann Demeulemeester

"De erfenis van Ann Demeulemeester" kopt De Standaard. Auw, we hebben nog maar net het afscheid van Jan Hoet verteerd. Gelukkig is Ann Demeulemeester nog steeds springlevend…  maar anderen moeten er wel voor zorgen dat de haar zo typerende stijl blijft verder leven.
Brugpensioen? Generatiewissel? Acquisitie?
Whatever,... haar kleren zullen altijd zachtjes meevloeien met de tijd: dat ze daar maar over blijft waken.


Veerle Beirnaert

Fast Food Fast Fashion by Moschino / Jeremy Scott

Popsugar: Fast Food Clothes Trend

Fast Food zorgt voor een calorieënbom!
(maar niet in Milaan)


Veerle Beirnaert

Philipp Plein goes black (and blacks are going white)


philipp-plein-ss14-campaign-11-20131212265603

Philipp Plein spring/summer 2014 campaign: only black

As Philipp Plein states, "I thrive on provocation, going against the status quo, and avoiding the predictable. From choosing an only black cast to combining apparent opposites like underground style with extreme luxury, my objective is to push limits and transcend convention."


Ook ex-modellen Naomi Campbell en Iman vinden het ongehoord dat de catwalks er nog steeds overwegend blank uitzien…  én dit 25 jaar na hun eigen doorbraak. Zij hadden eind vorige eeuw toch een voorbeeldfunctie? Heeft de modewereld dan zo weinig inspiratie uit hun 'passage' gepuurd? Gelukkig is het nooit te laat om een nobel doel aan te kaarten. Deze twee exotische schoonheden (want dat zijn ze nog steeds!) strijden samen voor meer diversiteit op de NY Fashion Week. 
(én andere FW's.)

NY Daily News: Models call out designers who only use white women in fashion shows, attempt to bring more diversity to runways

 

Om de cirkel rond te maken, zet Zuid-Afrika Refilwe Modiselle en Thando Hopa op de catwalk: deze modellen zijn bloedmooi, strijdlustig en albino-zwart. Blacks are going white!

The Citizen: Refilwe Modiselle on being an inspiration


Veerle Beirnaert

The Best Dressed Man of 2013: Pope Francis


169403767FO006_Pope_Frances

Tja, van een Argentijn verwachten we natuurlijk wel dat hij iets van mode afweet. En bovendien woont deze Argentijn in modeland Italië!

Esquire: The Best Dressed Man of 2013: Pope Francis


Veerle Beirnaert© Veerle Beirnaert